Meertaligheid staat niet meteen gelijk aan een taalachterstand
"Er wordt altijd maar gekeken naar wat meertalige kinderen tekort komen, of missen. Dat stoort me. Taalarmoede: dát is een probleem. Een kind dat meerdere talen hoort daarentegen is rijk, het bevindt zich alleen soms in een andere taalverwervingsfase.” Marinella Orioni is taalwetenschapper, Neerlandicus, gespecialiseerd in meertalig opvoeden én onze gast in de GKA-talkshow op het DRONGO talenfestival over meertaligheid.
Taal kan de grenzen van de wereld aangeven, maar kan ook grenzen doorbreken. Het helpt ons samenwerken, laat ons onze gevoelens uiten geeft de mens handvatten om met vrienden en vreemden te communiceren. Toch lijkt het dat vooral bij kinderen op jongere leeftijd, die bezig zijn met het leren van de Nederlandse taal, meertaligheid wordt gezien als een taalachterstand. Ondertussen vernemen we in het GKA-netwerk dat meertaligheid juist een troef is en geen achterstand. Maar dit wordt niet altijd zo gezien door leraren, met gevolgen voor de kansen van meertalige kinderen.
GKA-talkshow over meertaligheid
De GKA gaat tijdens het DRONGO talenfestival live in gesprek gaan met Marinella Orioni en Mauri de Gooijer, student Algemene sociale wetenschappen, om te onderzoeken wat de kracht is van meertaligheid en hoe het is in te zetten om kansen te vergroten.
- De talkshow is inmiddels geweest. U kunt het hier terugkijken.
- Benieuwd naar het volledige verhaal van Marinella Orioni over meertaligheid? U vindt hier een uitgebreid interview.
- Mauri de Gooijer vertelt hier meer over haar onderzoek naar meertaligheid in het onderwijs.
Maak kans op twee boeken over meertaligheid
Bent u geïnteresseerd in (meer)talig opvoeden? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op twee boeken van Marinella Orioni: ‘Het meertalige kind’ en ‘Hoeveel talen spreek jij?’. Deze boeken bieden handvatten voor leraren en laagdrempelige voorleesverhalen over meertaligheid.
Hoe doet u mee?
Vertel ons vóór 7 oktober uw ervaring met meertaligheid in het onderwijs in maximaal 100 woorden en mail die naar gelijkekansen@minocw.nl. Uit de ingezonden verhalen loten we in totaal 10 winnaars. Zij ontvangen persoonlijk bericht via e-mail.