Toekomst programma School & Omgeving: 2025-2028

Het hoofdlijnenakkoord bepaalt dat het programma School & Omgeving wordt geprioriteerd op de vijf procent scholen met de hoogste  relatieve onderwijsachterstandscore. Ook wordt het budget met 155 miljoen euro gekort. Op 13 september is het Regeerprogramma, een verdere uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord, gepresenteerd. Hierin is opgenomen:

‘Met het programma School & Omgeving geven we de leerlingen die dat het hardste nodig hebben extra leer- en ontwikkeltijd. We vernieuwen de subsidieregeling hiervoor, prioriteit voor de scholen met de 5 procent relatief hoogste onderwijsachterstanden. Het programma wordt vanaf 2028 duurzaam en structureel gefinancierd. De manier van financieren werken we uit.’

Wat weten we nu?
⦁    Het voornemen was om School en Omgeving vanaf 2025 structureel en duurzaam te gaan financieren. Dit is uitgesteld naar 2028;
⦁    Dit betekent dat er een vernieuwing van de subsidieregeling komt voor drie schooljaren (2025-2026, 2026-2027, 2027-2028);
⦁    De scholen met de 5 procent hoogste relatieve onderwijsachterstandsscores krijgen voorrang in deze regeling;
⦁    Vanaf augustus 2028 komt er een structurele financiering.

Wat weten we nog niet of wordt nog uitgewerkt?
A.    Welke scholen -naast de vijf procent geprioriteerde doelgroep- een aanvraag kunnen doen. De staatssecretaris moet nog besluiten of de regeling, naast de vijf procent, wordt opengesteld voor schoolvestigingen die al subsidie ontvangen vanuit de regeling School en Omgeving 2023-2025 of voor alle schoolvestigingen met een positieve onderwijsachterstandsscore. De aanvragen worden toegekend zolang het budget toereikend is. Hierbij wordt gerangschikt op aflopende relatieve onderwijsachterstandsscore. 
B.    De nieuwe subsidieregeling wordt naar verwachting eind dit jaar voorgelegd aan de Tweede Kamer en begin 2025 gepubliceerd. We streven ernaar de aanvraagperiode open te zetten in maart 2025, zodat aanvragers voor de zomervakantie 2025 de beschikking ontvangen.
C.    Duurzame financiering. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de uitwerking van verschillende scenario’s, waarbij veel coalities online en fysiek hebben meegedacht. Op basis van deze scenario’s besluit het kabinet hoe de duurzame financiering eruit gaat zien.  Uit de scenario’s blijkt echter dat voor duurzame financiering waarschijnlijk een wetswijziging nodig is. Dit is een traject waar een aantal jaar voor nodig is. Het kabinet heeft daarom besloten dat de subsidieregeling School en Omgeving ter overbrugging van die jaren wordt vernieuwd. Het gaat om de periode augustus 2025 tot augustus 2028. 

Wanneer weten we meer?
⦁    Eind van dit jaar verwachten we de subsidieregeling naar de Tweede Kamer te sturen en openbaar te maken;
⦁    In het eerste kwartaal van 2025 volgt meer informatie over de duurzame financiering vanaf 2028;
⦁    Als alles volgens planning verloopt, kunnen scholen gedurende de maand maart een aanvraag doen voor subsidie.

Voor scholen die niet tot de geprioriteerde vijf procent behoren, geldt dat toekenning van de aangevraagde middelen afhankelijk is van het beschikbare budget en er bij overvraging gerangschikt wordt op onderwijsachterstandsscore. Deze scholen horen naar verwachting in juni of hun aanvraag wordt gehonoreerd.