Programma School & Omgeving 2025-2028: lijsten met onderwijsachterstandsscores

Het programma School & Omgeving heeft als doel om kansengelijkheid onder kinderen en jongeren te vergroten. Dat doen we door het aanbieden van extra activiteiten naast het reguliere onderwijs. Coalities van scholen, gemeenten en partijen uit het veld werken samen aan een aanbod dat kinderen en jongeren in hun ontwikkeling stimuleert. De subsidieregeling van het programma stelt scholen in staat om extra leer- en ontwikkeltijd te bieden aan de leerlingen die dit het hardste nodig hebben.

De nieuwe subsidieperiode loopt van 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2028, aanvragen kan van 3 tot en met 31 maart 2025. Deze nieuwe regeling is een vervolg op de subsidieregelingen School & Omgeving 2022-2023 en 2023-2025. Wie recht heeft op de subsidie wordt bepaald aan de hand van onderwijsachterstandsscores en cumi-scores.

De lijsten vind je op de website van DUS-I.

Hoe werken de lijsten met de achterstandsscores?
Alle schoolvestigingen met een positieve relatieve onderwijsachterstandsscore en schoolvestigingen met een positieve relatieve cumi-score binnen het gespecialiseerd onderwijs komen in aanmerking voor het aanvragen van de subsidieregeling School en Omgeving 2025-2028. De schoolvestigingen die het betreft, zijn in bijlage 1 tot en met 4 van de subsidieregeling opgenomen.

Bekijk de lijsten

Dit zijn vier lijsten met vestigingsnummers, overeenkomend met de volgende vier onderwijssectoren: basisonderwijs, gespecialiseerd onderwijs, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs. Voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs wordt gebruikt gemaakt van de onderwijsachterstandsscore, voor het gespecialiseerd onderwijs van de cumi-score.

Iedere lijst is gerangschikt op basis van de hoogste relatieve onderwijsachterstandsscore of relatieve cumi-score; bovenaan staan de vestigingen met de hoogste onderwijsachterstandsscore of cumi-score en de lijst loopt af naar mate de score afneemt. De rangschikking is relevant om in te schatten hoe groot de kans is dat een schoolvestiging subsidie krijgt. Indien meer subsidie wordt aangevraagd dan er budget is, wordt gerangschikt op basis van de relatieve onderwijsachterstandsscore. Het totale budget dat beschikbaar is voor de subsidieregeling is namelijk niet toereikend om alle vestigingen op de lijst subsidie toe te kennen. De vestigingen met vijf procent van de leerlingen met de hoogste onderwijsachterstandsscore of cumi-score  hebben, als zij een correcte aanvraag indienen, een grote kans om deze toegekend te krijgen. Uit welke vestigingen deze zogenoemde 5%-groep bestaat, staat in iedere lijst aangegeven. Voor scholen buiten deze groep is dit afhankelijk van hoeveel scholen daadwerkelijk subsidie aanvragen.

Op basis van eerdere ervaringen verwachten we dat niet alle scholen in de 5%-groep een aanvraag indienen. Daarom worden ook de scholen die buiten deze groep vallen, maar wel op de lijst staan, sterk aangemoedigd om een aanvraag in te dienen. We verwachten ook voldoende ruimte voor scholen buiten de 5%-groep.

Hoe ziet de tijdlijn van de regeling eruit?

Indien de Tweede Kamer geen wijzigingen heeft, wordt in februari 2025 de definitieve subsidieregeling School en Omgeving 2025-2028 gepubliceerd. Scholen kunnen in maart 2025 een subsidieaanvraag indienen bij DUS-I. Begin april, na het sluiten van de aanvraagperiode, publiceert DUS-I hoeveel subsidie is aangevraagd, of het totale budget is overschreden en of er gerangschikt moet worden. Uiterlijk in juni 2025 ontvangen scholen een beschikking.

Vragen en meer informatie?