Voorbereiding aanvraag Programma School & Omgeving: waar begin je?

De nieuwe subsidieperiode voor het Programma School & Omgeving loopt van 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2028, aanvragen kan van 3 tot en met 31 maart 2025. Het gaat om een conceptregeling, de regeling is dus nog niet definitief. Zodra er meer bekendis dan horen jullie dat zo snel mogelijk. We helpen jullie nu al graag op weg. Daarom nemen we jullie in dit bericht mee in de eerste stappen zodat jullie goed voorbereid zijn op de aanvraag.

De nieuwe regeling is een vervolg op de subsidieregelingen School & Omgeving 2022-2023 en 2023-2025. Wie in aanmerking komt voor subsidie wordt bepaald aan de hand van onderwijsachterstandsscores en cumi-scores. De lijsten vind je op de website van DUS-I.

Lees meer over het programma

Alle scholen op deze lijsten mogen subsidie aanvragen. Mocht de subsidie overvraagd worden, dan wordt er voortoekenning gerangschikt naar scholen met de hoogste relatieve onderwijsachterstandsscores of cumi-scores (de laagste percentages in de lijst).

 
Hoe zoek je scores op in de lijst?

Stap 1: Kopieer het BRIN-nummer met CTRL+C
Stap 2: Open de webpagina met de scores
Stap 3: Open met CTRL+F de zoekfunctie
Stap 4: Plak met CTRL+V de score in de zoekbalk
Stap 5: In de laatste kolom vind je het percentage (Percentiel in totaalsom leerlingtotaal (D = % som B))

De aanvraag bestaat uit tweeonderdelen. Een coalitieaanmelding die wordt ingediend door de regievoerder van de coalitie én een subsidieaanvraag voor de schoolvestiging door het bevoegd gezag van de school.

Het aanvullende aanbod wordt uitgevoerd door een lokale coalitie. De lokale coalitie bestaat uit:

  • minimaal 1 schoolvestiging,
  • minimaal 1 gemeente, waaronder in ieder geval de gemeente van minimaal 1 van de deelnemende vestigingen,
  • minimaal 1 lokale partij.

Het bevoegd gezag van een van de deelnemende schoolvestigingen in de lokale coalitie treedt op als regievoerder namens de coalitie. De regievoerder meldt de coalitie aan. Het bevoegd gezag van de schoolvestigingen in de coalitie vraagt vervolgens de subsidie per vestiging aan. De coalitie moet eerst worden aangemeld, voordat de aanvraag per vestiging wordt ingediend. De regievoerder meldt de lokale coalitie aan. Op de website van DUS-I is vanaf 3 maart 2025 de aanmeldknop te vinden. Bij de aanmelding moet een plan van aanpak worden meegestuurd. Hier kunnen jullie alvast mee beginnen ter voorbereiding op de aanvraag.

Op welke gebieden kan je het verrijkte aanbod richten? Denk aan:

  • Sport
  • Cultuur
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Sociale ontwikkeling
  • Oriëntatie op jezelf
  • Oriëntatie op de wereld

Wat moet er in het plan van aanpak van de coalitie staan?

  • De contactgegevens van de regievoerder.
  • Een beschrijving van de samenwerkende partijen die deelnemen aan de lokale coalitie, inclusief de naam van een contactpersoon, de naam van de organisatie, het e-mailadres van de organisatie en indien beschikbaar het RIO-nummer. Deze gegevens moeten ook doorgegeven worden als de samenstelling van een bestaande lokale coalitie verandert, bijvoorbeeld omdat een vestiging aan de coalitie wordt toegevoegd of uit de coalitie gaat.
  • Het geschatte totaal aantal leerlingen dat deelneemt aan activiteiten in de lokale coalitie.
  • Een beschrijving van de visie en doelen van het aanbod.
  • Een beschrijving van welk ontwikkelaanbod jullie inrichten, welke ontwikkelgebieden hiermee worden bereikt en naar welke kwaliteit er wordt gestreefd. Jullie moeten in ieder geval aannemelijk maken dat een Verklaring Omtrent Gedrag van de betrokkenen bij het ontwikkelaanbod verplicht is gesteld. Ook moet je in het plan van aanpak vastleggen hoe de kwaliteit van het ontwikkelaanbod wordt gemonitord en geëvalueerd. Daarnaast ontvangt de regievoerder van de coalitie in juni 2025 een format waarmee jullie gedurende de activiteitenperiode kunnen reflecteren op de kwaliteit van het aanbod.
  • Een beschrijving van de activiteiten om doelen te bereiken.
  • Proces- en samenwerkingsafspraken in de lokale coalitie, waarbij in ieder geval aandacht wordt besteed aan de vormgeving van de samenwerking tussen de gemeente en de vestiging binnen de lokale coalitie.

Alle voorwaarden en andere informatie vind je op de website van DUS-I. Dit is de officiële informatiebron, houd deze pagina dus in de gaten voor updates.

Vragen?

Heb je andere vragen? Sluit dan aan bij de speciale vragenuurtjes voor de nieuwe subsidieronde. Hier is ook een medewerker van DUS-I bij aanwezig.

Jullie kunnen ook aanschuiven bij de reguliere vragenuurtjes voor de huidige deelnemende scholen:

Daarnaast kan je altijd terecht bij de regiocoördinator van jouw regio of mailen naar rijkeschooldag@minocw.nl.