Documentaireserie 'Klassen' toont kansenongelijkheid en biedt gespreksstof voor impacttraject GKA
Maandag 30 november was de eerste aflevering van de zevendelige documentaireserie ‘Klassen’ te zien op NPO1. De serie schetst een indringend beeld van leerlingen, leraren en bestuurders in Amsterdam-Noord die worstelen met de uitdagingen rondom kansenongelijkheid in het onderwijs. De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) kijkt terug met de Jongerenraad op de eerste aflevering en blikt vooruit naar het vervolg met het GKA-netwerk. Dit vervolg krijgt de vorm van een impacttraject, bestaande uit de scholentour 'De Scholen In' en regionale meet-ups die de GKA organiseert samen met de makers van 'Klassen'. Het impacttraject vindt plaats van januari tot juni 2021.
Terugblik aflevering 1 - Waar je wieg staat
Tijdens de eerste aflevering van 'Klassen' maken we kennis met onder meer de verhalen van de groep 8-leerlingen Anyssa en Yunuscan. We volgen hun laatste maanden op de basisschool. Ook zien we Gianny die start op het vmbo. Het geloof in eigen kunnen, ondersteuning van de juf of onrust thuis: al in de eerste aflevering worden de factoren die een rol spelen bij het bevorderen van kansengelijkheid zichtbaar. In de volgende zes afleveringen zien we hoe het met deze leerlingen vergaat. Ook maken we kennis met andere leerlingen en leraren die een hoofdrol spelen in de serie.
Afleveringen terugkijken
U kunt straks alle afleveringen terugkijken via NPO Start.
Reacties GKA-Jongerenraad op de eerste aflevering
De GKA-Jongerenraad heeft ook meegekeken. Dit is wat zij erover zeggen:
Ivy: "Het gesprek tussen wethouder Marjolein Moorman en de meisjes die vwo deden terwijl ze een vmbo-advies hadden, raakte me wel. Dat ene meisje vertelde goed wat voor langdurige impact zo'n advies op een persoon kan hebben; pijnlijke realiteit. Ook dat het bij haar broertje nu opnieuw speelt."
Fernon: "Toen de Jongerenraad voor het eerst bij elkaar kwam, waren we het er unaniem over eens dat bewustzijn over gelijke kansen creëren een eerste belangrijke stap is. Dat is precies wat deze serie doet. Nederland moet zien en voelen wat het precies is. Het heeft niet altijd met etniciteit te maken, maar met het opleidingsniveau van ouders."
Çagri: "Ik vind het prachtig om te zien dat Yunuscan hoop heeft en dat hij opgroeit in een omgeving waarin hij gestimuleerd wordt om zijn best te doen. Ik vind het prachtig om te zien dat hij wat van zijn leven wil maken, dat hij zich hiervan bewust is en dat hij hiervoor moet werken."
GKA is hoofdpartner van impacttraject
De Gelijke Kansen Alliantie is hoofdpartner van het impacttraject dat plaatsvindt in navolging van de documentaireserie. Het bestaat uit regionale meet-ups en een scholentour, waarmee we gesprekken willen faciliteren tussen verschillende actoren in en rond het onderwijs.
Regionale meet-ups
Tijdens de regionale meet-ups gaan we in elke provincie aan de hand van fragmenten uit de serie het gesprek aan over de lokale uitdagingen én oplossingsrichtingen. Aan het einde van de meet-ups worden alle oplossingen gebundeld en meegenomen in onze beleidsontwikkeling. We nodigen iedereen in het onderwijs en daaromheen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Scholentour 'De Scholen In'
Tijdens de scholentour 'De Scholen In' bespreekt u met uw team onder deskundige begeleiding van onder andere stichting leerKRACHT wat er in uw klassen nog beter kan als het gaat om kansengelijkheid. 25 scholen kunnen deelnemen aan de scholentour. U kunt zich in de maand december nog aanmelden.