Wetenschappers aan het woord

In dit onderdeel koppelen we wetenschappelijke inzichten aan de praktijk van School & Omgeving. We interviewen onderzoekers en wetenschappers die ieder een eigen visie hebben op de verrijkte schooldag en gaan met ze in gesprek in onze online reeks Wetenschap op Woensdag.

Interview Erik Scherder

Voor neuropsycholoog Erik Scherder is het glashelder: voor een goed ontwikkeld brein zijn sport en muziek minstens zo belangrijk als rekenen en taal. Scherder, hoogleraar neuropsychologie en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, neemt ons mee in de ontwikkeling van het kinderbrein en de factoren die hier invloed op hebben.

Lees het interview hier

Wetenschap op Woensdag 2: In gesprek over kwaliteit

Onderzoek van het Kohnstamm Instituut naar de randvoorwaarden voor het waarborgen van de kwaliteit van Programma School & Omgeving staat centraal in deze editie. We gaan dieper in op vragen als: aan welke inhoudelijke en praktische voorwaarden moet het aanbod voldoen? En kunnen we leren van de kwaliteitsborging in andere landen?

De coalitie Oost-Groningen vertelt meer over het kwaliteitsplan voor hun verrijkte aanbod. Vanuit de studio in Amersfoort schuiven deze keer Merlijn Karssen, Marja Hovenkamp en Sanne Visser aan, om in gesprek te gaan over het waarborgen van een kwalitatief verrijkt aanbod voor leerlingen.

Het webinar vindt plaats via Zoom op 16 april van 20:00 uur tot 21:00 uur, de deelnamelink vind je hier

Lees hier meer

Wetenschap op Woensdag 1: Trudie Schils

Welk effect heeft de verrijkte schooldag op de motivatie en houding van leerlingen en op hun taalbeheersing en relaties met klasgenoten? Kunnen we dat meten en wat hebben we daarvoor nodig? Prof. dr. Trudie Schils was woensdag 9 oktober te gast bij de eerste editie van onze online reeks Wetenschap op Woensdag. Meer informatie is hier te vinden.

Kijk de sessie hier terug.

Interview Meike Bartels

Een kant-en-klaar recept voor een gelukkig leven bestaat (nog) niet, maar biologisch psycholoog Meike Bartels is met haar onderzoek een heel eind op weg. Als hoogleraar Genetica en Welbevinden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam doet Bartels samen met haar team onderzoek naar de oorzaken van verschillen in geluksgevoel en welbevinden. Niet alleen vanuit haar rol als wetenschapper, maar ook als moeder zoekt ze naar een antwoord op de vraag: waar word je gelukkig van?

Lees het interview hier

Interview Luk Dewulf en Els Pronk

Volgens Luk Dewulf en Els Pronk heeft iedereen talent. Meerdere talenten zelfs, en die kun je ook nog eens heel makkelijk ontdekken. ‘Talent heeft te maken met volledig opgaan in het moment en energie krijgen van hetgeen wat je doet. Het is de keerzijde van burn-out, waarbij je je energieloos voelt en twijfelt aan je eigen kunnen.'

Lees het interview hier.

Interview Ferre Laevers

‘Als we anders kijken, dan zien we meer’. Dat is het motto van emeritus-hoogleraar Ferre Laevers. In zijn baanbrekende theorie voor kwaliteitsonderwijs zijn welbevinden en betrokkenheid de belangrijkste pijlers. De ervaring en de beleving van kinderen staan hierin centraal. De theorie van Laevers wordt zowel in Vlaanderen als Nederland volop toegepast.

Lees het interview hier.